Om oss & Historik

Sollefteå Slipservice AB grundades år 1987 av Pär Oremo. Han startade verksamheten i familjens garage i Sollefteå med ett fåtal nya maskiner.

Verksamheten växte snabbt och redan efter några år byggde Pär en ny lokal på baksidan av sitt egna hus och företaget fick ny större lokal med mer möjligheter. Företagets framgång berodde delvis på den ökande efterfrågan på sliptjänster från sågverksindustrin i regionen och med vår höga kunskap om verktyg och slipning.

 • Högre precision: Moderna slipmaskiner ger en mer exakt och jämn slipning, vilket resulterar i verktyg med längre livslängd och bättre skärpa.
 • Ökad produktivitet: De nya maskinerna är betydligt snabbare än äldre modeller, vilket gör att Sollefteå Slipservice kan bearbeta fler verktyg på kortare tid.
 • Förbättrad arbetsmiljö: Moderna slipmaskiner har ofta inbyggda funktioner som minskar damm och buller, vilket skapar en bättre arbetsmiljö för personalen.

Vi erbjuder ett brett utbud av sliptjänster till kunder i Sverige och utomlands.

Vi tror på det vi gör

Sedan 1987 har vi på Sollefteå Slipservice slipat klingor till kunder runt om i hela Sverige.

Det började i liten skala i familjen Oremos garage i Västerstrinne och har sedan dess växt till en verksamhet med idag på 17 anstälda.

Vi har gjort stora investeringar på att köpa nya och moderna maskiner och det innebär att vi är en av Europas modernaste slipstationer.

Vår verksamhet bygger på engagemang och kvalitet.

Vi har en stark vilja att hela tiden utvecklas, tillsammans med våra kunder och med vår personal.

Sedan Pär startade Sollefteå Slipservice har företagets främsta devis varit ”Kunden i fokus” och det är det alltid. Det betyder att vi är uppmärksamma på förändringar hos kunderna och hos leverantörerna för att alltid ligga i framkant för vad som är kvalitetsmässigt möjligt.

Men hjälp av en nära dialog och personlig kontakt med våra kunder söker vi ständigt förbättringar som gör våra kunders arbete mer effektivt. De ska veta att när de vänder sig till oss får de klingor av världsklass.

2015 lämnade Pär Oremo över stafettpinnen till svärsonen Peter Oremo. Men han, liksom övriga familjen, finns de alltjämt med som en viktig del i verksamheten. Vi är ett familjeföretag och vill gärna att vår personal och våra kunder känner sig som en del i den familjen.

Vi och våra kunder lär känna varandra. På det viset skapas långsiktiga relationer som bygger på förtroende. Vårt personliga engagemang och intresse för kundernas behov är det som ligger till grund för kvalitet när det gäller såväl service som produkter.

2027 firar vi 40-årsjubileum och ser fram emot fortsatta framgångar. Vi ska fortsätta att växa. Sakta men säkert ska vi utvecklas tillsammans med våra kunder och med vår personal.

VD Peter Oremo

Några skäl att välja oss

 • Tjänster: Sollefteå Slipservice slipar och riktar alla typer av klingor för sågverk och även enskilda kunder.
 • Modern maskinteknik: Vi använder modernaste maskiner för att garantera hög kvalitet på slipningen.
 • Rikstäckande service: Du kan hämta och lämna dina klingor var du än befinner dig i Sverige, med egna turbilar i Mellannorrland.
 • Snabba leveranser: Vår  policy är att du alltid ska få tillbaka dina klingor inom en vecka.

Här är några viktiga årtal i Sollefteå Slipservices historia

 •  1987 Pär Oremo startar verksamheten i familjens egna garage.
 •  1990 En ny verkstad på 170m2 byggs. Pär anställer sin första medarbetare Roland Stattin. 
 • 1992 Anita Oremo börjar på företaget och sköter om ekonomin och även sonen Michael Oremo anställs och jobbar i verkstan.
 • 1998 Företaget bygger ut med 500m2.     
 • 2004 Sonen Daniel Oremo anställs och jobbar i verkstan. 
 • 2007 Peter Oremo börjar på företaget.
 • 2015 Peter Oremo tar över och blir företagets VD.  
 • 2016 Företaget investerar 12 miljoner i ny modern maskiner för utveckling.
 • 2019-2020 Nya maskiner investeras för 4 miljoner  
 • 2021-2022 Utvecklingen går framåt och företaget investerar med 2 miljoner i nya maskiner.
 • 2024 Företaget bygger ut verkstan igen med 360m2
 • 2027 Företaget firar 40 år

Företaget har idag 20 anställda och omsätter ca 30 miljoner kronor per år.

En fantastisk resa

För 30 år sedan bestämde sig Pär Oremo för att satsa på sågklingor. Han såg ett behov

och hade en idé på hur det skulle lösas. Idag är hela familjen inblandad i verksamheten

som vuxit till ett företag med årlig omsättning på 20 miljoner kronor och 16 anställda.

TANKEN VAR TILL en början att slipa klingor till röjsågar.

Men ganska snabbt insåg Pär att den stora marknaden fanns inom sågindustrin. Många var tveksamma till idén.

De framförde synpunkter som att det inte var hållbart på grund av det geografiska läget och att det aldrig skulle gå eftersom sågverken redan hade egna slipstationer. Men Pär trodde starkt på sin vision.

Han planerade att köpa begagnade maskiner från en slipstation

som skulle lägga ner. Det gick inte som Pär hade tänkt sig. Affären blev inte av, vilket Pär ser som tur i oturen idag.

Det fick nämligen till följd att Pär istället köpte helt nya maskiner som han installerade i familjens garage.

– Istället för att börja med gamla maskiner kunde jag

köra igång med en modern maskinpark vilket gav mig en bra start där jag direkt kunde erbjuda bra kvalitet på arbetet.

Men först var jag tvungen att lära mig hantverket också. Jag är verktygsmakare i grunden även om jag tagit omvägen via Försvaret. Jag fick bra hjälp av riktmästaren på Stridsberg Björk som lärde mig hur det skulle gå till.

Pär tog tidigt kontakt med sågverken i närområdet och började samarbeta med dem. Graninge Bruk Sågverk var Sollefteå Slipservice första sågverkskund.

Till att börja med rymdes verksamheten i familjens garage

där Pär arbetade själv de första åren. Efter det har Sollefteå Slipservice nu växt till ett

framgångsrikt företag med kunder i stora delar av Sverige.

17 personer arbetar på Sollefteå Slipservice, som är ett riktigt familjeföretag. Sex av de anställda hör till familjen Oremo. Pär Oremo är pensionär men är en stor stöttepelare till Peter och Anita Oremo är idag också pensionär och stöttar dottern Jenny Oremo som har tagit över kontorsdelen med ekonomi och administration.

Alla tre barnen är nu också del i verksamheten.

Michael är inköpsansvarig och arbetar med sliproboten.

Daniel är verkstads- och transportansvarig.

Jenny har hand om ekonomi och administration.

Vd i företaget är svärsonen Peter Oremo.

 

Tydligt är också att företagsledningen även räknar resten av personalstyrkan

som en del i familjen.

– Personalen är oerhört viktig för oss, säger Pär Oremo.

De har kompetensen och vi räknar hela styrkan som en de i vår familj. Hos oss är människan i fokus, oavsett om det gäller vår personal eller våra kunder. Vi är alla olika, men vi tycker att man ska ta tillvara på allas styrkor, oavsett våraolikheter. Jag hoppas att vi som jobbar här går till jobbet med glädje, det är ett mål i alla fall.

2027 firar företaget 40 år. Det senaste året har de gjort stora investeringar för att vara en av Europas modernaste slipstation.

Det är ett tecken på företagets starka framtidstro.

– Vi har hela tiden satsat framåt och det tänker vi fortsätta

med. Trots att vi är ett mindre företag ska vi ligga i framkant inom vårt gebit. Därför har vi ytterligare investeringar på gång men det får ske i lagom takt. Vi satsar för att vi tror på vår verksamhet.

Utvecklande partnerskap

SCA Tunadal har investerat i en ny såglinje. Det är den snabbaste Lincklinjen i världen, vilket ställer höga krav på klingor, stål och andra verktyg som hör till. Sollefteå Slipservice har därför varit en viktig samarbetspartner under installationen av den toppmoderna såglinjen som togs i

drift hösten 2016.

– SOLLEFTEÅ SLIPSERVICE är en mångårig partner till oss, berättar Henrik Annerman, produktionschef på SCA Tunadal. De har hjälpt till i omställningen från de tre tidigare såglinjerna till den nya. Tillsammans har vi tittat på vilka verktyg som skulle vara lämpliga och klara de högt

ställda kraven. Den nya såglinjen innebär ny teknik, vilket kräver nya verktyg. Peter Oremo, vd på Sollefteå Slipservice, och Teemu Gullfors, sågdoktor för SCA Tunadal står lutade över en

planka som har en skada på ena hörnet. Några millimeter har skalats av på en bit av plankan. De diskuterar hur skadan ser ut, hur sågen körts när det hände, hur klingorna betett sig och om det funnits andra faktorer som kan ha spelat in för att hörnet ska ha skalats av.

– Det är skönt att ha någon att diskutera detta med, säger Teemu som ansvarar för verktygen i den nya såglinjen. Sollefteå Slipservice kan det här med klingor bättre än vad vi kan och jag vet att jag får ärliga svar när jag frågar dem om något. De är intresserade och vill lika gärna som jag veta vad exempelvis detta kan bero på. Vi har en ständig dialog. Oftast hörs vi flera gånger i veckan i olika frågor.

SCA Tunadal producerar granvirke och är stora leverantörer till företag som producerar limträ och andra byggelement, både i Sverige och internationellt. Tack vare den nya såglinjen ökar den årliga kapaciteteten till 540 000 kubikmeter sågat granvirke. Målet med investeringen är dock

inte enbart att öka produktionen, en stor del av fokus ligger på att öka utbyte och produktivitet.

Varje dag levereras 90 timmerbilar till SCA Tunadal. Den nya linjen kan såga 200 meter i minuten och på vissa poster i sågen är det upp till 14 klingor som arbetar samtidigt. Ju tunnare klingor desto större utbyte av varje stock. Därför pågår en ständig dialog mellan SCA, Sollefteå Slipservice och AKE som tillverkar klingorna för att hitta de ultimata verktygen. I den nya sågen körs olika tjocklekar på klingor för olika matningshastigheter. Tidigare kördes samma klingor överallt.

– Tillsammans med Sollefteå Slipservice och AKE utvecklar vi tjockleksågsnitt och sågkapacitet, berättar Teemu. Klingorna måste hålla superkvalitet vid sådana här hastigheter.

Skärpa och driftsäkerhet är A och O. Klingor hämtas och lämnas vid sågverket av Sollefteå Slipservice två gånger i veckan. Däremellan pratar Teemu och Peter med varandra, ofta flera gånger på en vecka för att följa upp hur produktionen fungerar.

– En del av vår service är att alltid finnas nära till hands för att hjälpa till, säger Peter Oremo. Detaljerna är viktiga, därför vill vi veta vad som händer och om det finns möjlighet till ytterligare förbättringar. Sedan 2005 har Sollefteå Slipservice samarbetat med SCA Tunadal. De levererar även klingor till SCA:s sågverk i Bollstabruk och i Gällö. Investeringarna hos Sollefteå Slipservice hör ihop med investeringarna som görs vid SCA:s sågverk.

– För oss är det viktigt med partners som SCA, som är engagerade och har samma intresse av att utvecklas som vi har. Det gör att vi hela tiden kan hitta nya och bättre lösningar för dem och för oss.

Under hela besöket vid SCA Tunadal diskuterar VD Peter och Teemu detaljer kring produktionen; hur linjen fungerat vid olika hastigheter, hur klingorna agerat, vilka klingor som använts och vad som har fungerat bäst. Det sista som sägs innan det är dags att lämna sågverket är att de ska

höras via telefon senare under veckan.